poniedziałek, 26 maja 2014

Chłodnik litewski czyli chłodnik na botwinie i własnym zakwasie

Wiosna to czas, gdy nadchodzi mnie wielka ochota na chłodnik litewski! Ponieważ botwina jest tylko przez chwilę, zwykle w krótkim czasie zjadam go ogromne ilości i nigdy nie mam dość :)
Dziś na blogu przepis na doskonały chłodnik na zakwasie buraczanym własnej roboty!



Składniki:
- 0,5 l zakwasu z buraków
- pęczek botwiny
- pęczek kopru
- 1 l maślanki
- 1 ogórek
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypioru
- sól
- pieprz
- cukier
Sposób przygotowania:
Na początku myjemy wszystkie warzywa.
Botwinę razem kroimy. Jeśli botwina jest z młodymi burakami, należy je obrać i pokroić w kostkę.
Botwinę wraz z burakami wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby woda tylko zakryła botwinę.
Zagotowujemy i gotujemy około 15 minut.
Całość razem z wodą studzimy(nie odlewamy, bo potem wodę wykorzystamy .
Następnie kroimy ogórka i rzodkiewki w kostkę, a także siekamy koper i szczypior.
Gdy botwina wystygnie dolewamy do niej maślankę i zakwas buraczany, a następnie dodajemy pokrojone warzywa i posiekany koper i szczypior.
Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Smacznego!



Wpis bierze udział w akcji:
Nowalijkowe Kucharzenie  Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

1 komentarz:

  1. Chłodnik litewski- super propozycja na upały.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń