piątek, 9 maja 2014

Risotto ze szparagami, jakiem w koszulce i chipsem z szynki parmeńskiej

U mnie w domu zagościły już szparagi. Cały czas próbuję stworzyć z ich dodatkiem jakieś pyszne dania i właśnie to risotto jest jednym z nich.
Polecam, ponieważ jest niezwykle smaczne.


Składniki:
- 400 gram ryżu arborio
- około 500 ml bulionu warzywnego
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 8 szt. szparagów
- 1 cebula
- 2 jajka
- 2 plastry szynki parmeńskiej
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Obieramy i kroimy cebulę w kostkę.
Podsmażamy ją na maśle, aż będzie zeszklona.
Podgrzewamy bulion.
Na patelnię dorzucamy ryż i obsmażamy cały czas mieszając, aby cały pokrył się tłuszczem.
Następnie wlewamy szklankę wina i gotujemy, aż wino odparuje, mieszając risotto co jakiś czas.
Gdy wino odparuje, dolewamy do naszego risotto bulion. Nie wlewamy go całego na raz, tylko łyżkami wazowymi i gotujemy do momentu, aż płyn odparuje.
Risotto należy co chwila mieszać, żeby nie przywarło.
Risotto gotujemy około 20 minut, do momentu, gdy zużyjemy cały bulion.
W międzyczasie obieramy szparagi i odrywamy zdrewniałe końcówki, a na drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła.
Ze szparagów odcinamy główki, a resztę szparaga dzielimy na 2 lub 3 kawałki.
Na rozgrzane masło wrzucamy szparagi, główki zostawiając na później, posypujemy delikatnie solą i smażymy około 5 minut. 
Po 5 minutach dorzucamy główki szparagów i smażymy kolejne 5 minut.
Na kolejnej patelni należy usmażyć na małej ilości tłuszczu 2 plastry szynki parmeńskiej, tak żeby była chrupka.
W garnku zagotowujemy wodę z solą i łyżką octu.
Gdy risotto i szparagi będą gotowe, łączymy je razem na jednej patelni i mieszamy.
Teraz musimy przygotować jajko w koszulce.
Rozbijamy jajko delikatnie na talerzyk, tak aby żółtko pozostało w całości.
Gdy woda w garnku będzie wrzeć, mieszamy ją łyżką, aby powstał wirek.
Do środka wiru delikatnie wlewamy nasze jajko cały czas mieszając.
Przestajemy mieszać i gotujemy jajko 2-3 minut.
W tym czasie przekładamy risotto na talerze, dodajemy szynkę, a gdy jajko się ugotuje, na wierzch nakładamy jajko.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Smacznego!




Wpis bierze udział w akcji:

Szparagi

4 komentarze:

  1. I zapewniam, że jest smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog!

    Zapraszam do mnie :)
    Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z blogowaniem, ale może któregoś dnia znajdziesz u mnie coś ciekawego!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie w końcu to risotto :)

    OdpowiedzUsuń