wtorek, 15 kwietnia 2014

Tabbouleh z kaszą jaglaną

Tabbouleh to tradycyjna arabska sałatka, gdzie głównym składnikiem jest oczywiście kasza, pietruszka i mięta. Oryginalny przepis opiera się na kaszy bulgur. Niestety, nie znalazłem jej w żadnym sklepie, w związku z tym zdecydowałem się wykorzystać popularną ostatnio kaszę jaglaną.
Sałatka jest wyjątkowo dobra, pełna smaków i orzeźwiająca. Świetnie nadaje się na każdą porę dnia. Polecam!


Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 2 pomidory
- 1/2 długiego ogórka
- 2 pęczki pietruszki
- 1 pęczek mięty
- 1/2 czerwonej cebuli
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 główka czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. 
Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy aby ociekła i wystygła.
Kaszę przekładamy do miski.
Warzywa myjemy.
Pomidory i ogórka kroimy w kostkę a następnie dodajemy do kaszy.
Pietruszkę i miętę siekamy i dodajemy do kaszy.
Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do kaszy.
Do miski z kaszą wyciskamy sok z cytryny, dodajemy oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Smacznego!


Wpis bierze udział w akcjach:

Zielono mi, idzie wiosna Dania dla urody

2 komentarze:

  1. Super! Witam w akcji "Dania dla urody" :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna~~ Dodałabym jedynie trochę sosu sojowego, gdyż uwielbiam jego charakterystyczny smak ;)
    Try to design

    OdpowiedzUsuń