czwartek, 17 kwietnia 2014

Domowa biała kiełbasa

Kilka lat temu poznałem pewnego osobnika, który z zawodu był masarzem. Zachwycałem się wtedy jego wyrobami, a zwłaszcza białą kiełbasą.
Zawsze zastanawiałem się, czy sam byłbym w stanie zrobić taką samą białą kiełbasę i w końcu w tym roku postanowiłem spróbować moich sił. Udało się! Okazało się, że zrobienie białej kiełbasy wcale nie jest takie trudne jak się mogłoby wydawać. Jest tylko nieco czasochłonne.
Kiełbasa jest o niebo lepsza od kupnej, a dodatkowo mamy pewność co w niej jest. 
Od tej pory nie kupię już nigdy białej kiełbasy w sklepie!
A kto z Was robił już kiedyś białą kiełbasę? Macie swoje przepisy?



Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1,5 kg karkówki
- 1,5 kg łopatki
- 1 kg boczku surowego
- 100 g soli
- 2 łyżki mielonego pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- opakowanie majeranku
- 0,5 l letniej, przegotowanej wody
- około 10 m jelit wieprzowych
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Nie mieszamy rodzajów mięsa ze sobą.
Szynkę mielimy w maszynce przez grube oczka.
Karkówkę i łopatkę mielimy przez oczka średnie.
Boczek mielimy przez najmniejsze oczka.
Szynkę, łopatkę i karkówkę wkładamy do jednego naczynia i mieszamy energicznie przez około 20 minut dolewając stopniowo wodę.
Mięso po wymieszaniu powinno być kleiste i zwarte.
Następnie dodajemy przyprawy, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i  boczek i jeszcze raz całość dokładanie mieszamy, aż składniki się połączą.
Mięso możemy odstawić na chwilę, aby się przegryzło.
W tym czasie płuczemy jelita i namaczamy je w letniej wodzie przez około 20 minut.
Następnie nakładamy jelita na nadziewarkę. Zawiązujemy koniec na supeł lub sznurkiem konopnym i nadziewamy, uważając aby jelito nie pękło.
Tak przygotowaną kiełbasę możemy zamrozić.
Z tej ilości składników otrzymałem około 50 szt. kiełbas (długość około 15 cm).
Przed podaniem kiełbasę należy sparzyć przez  około 20 minut w wodzie.
Smacznego!

Wpis bierze udział w akcji:

Domowy Wyrób

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz