piątek, 4 kwietnia 2014

Sałata z rukolą i mandarynką

Nareszcie za oknem mamy wiosnę! Wraz z jej nadejściem zazwyczaj zaczynam zmieniać moje przyzwyczajenia żywieniowe. Zaczynam jeść więcej warzyw, owoców i lekkich przekąsek.
Jednym z takich lekkich dań jest sałata z rukolą i mandarynką z dressingiem z migdałów.
Polecam każdemu zarówno jako dodatek do dań jak i samodzielne danie.



Składniki:
- 1 główka sałaty masłowej
- 100 gram rukoli
- 2 mandarynki
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mielonych migdałów
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Sałatę i rukolę myjemy i osuszamy.
Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, mielone migdały, sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
Sałatę rwiemy na kawałki i razem z rukolą mieszamy w misce.
Mandarynki obieramy ze skóry, dzielimy na cząstki, a następnie każdą z cząstek obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Dodajemy do sałaty i rukoli i mieszamy.
Przed podaniem polewamy dressingiem.
Smacznego!

Wpis bierze udział w akcjach:

Zielono mi, idzie wiosna  Zdrowy tryb życia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz