Jakiś czas temu szukałem przepisu na sałatkę z fasoli. Trafiłem przypadkiem na ten przepis: Toskańska sałatka z białej fasoli. Była dokładnie taka jakiej szukałem. Wszystkie składniki doskonale się uzupełniały, tworząc nieziemską kombinację.
Sałatkę przygotowywałem do znajomych, więc musiałem zabrać ją gotową z domu. Dziś przedstawiam Wam właśnie lekko zmodyfikowany przepis, który pozwoli zabrać sałatkę na piknik, czy do pracy.
Składniki:
- 2 puszki białej fasoli
- 1 mała czerwona cebula
- słoik suszonych pomidorów w oliwie
- 125g mozzarelli
- około 20 ciemnych oliwek
- 2 garści rukoli
- oliwa pozostała z suszonych pomidorów
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżka oregano
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Fasolę odsączamy. Po odsączeniu przekładamy do miski.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do miski z fasolą.
Rukolę myjemy i osuszamy. Następnie rwiemy i przekładamy do miski.
Oliwki i pomidory kroimy w mniejsze kawałki i też wkładamy do miski.
Mozarellę kroimy w kostkę i wkładamy do miski.
Następnie przygotowujemy dressing.
Do osobnej miseczki dodajemy oliwę z suszonych pomidorów, ocet balsamiczny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, oregano, sól i pieprz.
Dressing dokładnie mieszamy, a następnie zalewamy nim warzywa.
Całość mieszamy.
Smacznego!
Pamiętam, jak dostałem zakwas, który hoduję do tej pory i zrobiłem mój pierwszy chleb. Był to właśnie chleb razowy żytni. Moja pierwsza próba wypieku domowego chleba nie była zbytnio udana. Chleb był niewyrośnięty, gliniasty i za mało słony. Jednak ja byłem dumny z niego, bo jednak upiekłem swój pierwszy chleb.
Dziś po ponad 1,5 roku dobre chleby wychodzą mi zdecydowanie częściej, a dziś mogę się podzielić z Wami przepisem na chleb razowy żytni, który w przeciwieństwie do mojego pierwszego jest doskonale wyrośnięty, odpowiednio słone i przepyszne.
Na tym chlebie zrobiłem również w tym roku zakwas na żur, który także wyszedł bezbłędnie.
Składniki na zaczyn:
- 1 łyżka aktywowanego zakwasu żytniego
- 100 g mąki żytniej razowej (2000)
- 100 ml wody
Składniki na chleb:
- Zaczyn
- 500 g mąki żytniej razowej (2000)
- 400 ml wody
- 1 płaska łyżka soli
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania zaczynu na nasz chleb.
Do dużego pojemnika wkładamy łyżkę aktywowanego zakwasu, 100 g mąki i wlewamy 100 ml wody.
Wszystko razem mieszamy, aby składniki się połączyły.
Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po 12h do miski wysypujemy 500 g mąki, dodajemy wyrośnięty zakwas, wlewamy wodę i dodajemy sól.
Ciasto wyrabiamy przez około 15 minut, aż stanie się jednolite.
Blachę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej nasze ciasto.
Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia około 6-8 godzin.
Gdy chleb nam już wyrośnie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
Tuż przed włożeniem chleba, obficie spryskujemy wnętrze piekarnika wodą i wkładamy do niego blachę z wyrośniętym chlebem.
Zanim zamkniemy piekarnik, spryskujemy jeszcze sam chleb, zamykamy piekarnik i zmniejszamy temperaturę do 210 stopni.
W tej temperaturze chleb powinien się piec przez około 1h.
Po godzinie, wyłączamy piekarnik, otwieramy jego drzwiczki i zostawiamy chleb aż wystygnie.
Smacznego!
Kilka lat temu poznałem pewnego osobnika, który z zawodu był masarzem. Zachwycałem się wtedy jego wyrobami, a zwłaszcza białą kiełbasą.
Zawsze zastanawiałem się, czy sam byłbym w stanie zrobić taką samą białą kiełbasę i w końcu w tym roku postanowiłem spróbować moich sił. Udało się! Okazało się, że zrobienie białej kiełbasy wcale nie jest takie trudne jak się mogłoby wydawać. Jest tylko nieco czasochłonne.
Kiełbasa jest o niebo lepsza od kupnej, a dodatkowo mamy pewność co w niej jest.
Od tej pory nie kupię już nigdy białej kiełbasy w sklepie!
A kto z Was robił już kiedyś białą kiełbasę? Macie swoje przepisy?
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej
- 1,5 kg karkówki
- 1,5 kg łopatki
- 1 kg boczku surowego
- 100 g soli
- 2 łyżki mielonego pieprzu
- 5 ząbków czosnku
- opakowanie majeranku
- 0,5 l letniej, przegotowanej wody
- około 10 m jelit wieprzowych
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Nie mieszamy rodzajów mięsa ze sobą.
Szynkę mielimy w maszynce przez grube oczka.
Karkówkę i łopatkę mielimy przez oczka średnie.
Boczek mielimy przez najmniejsze oczka.
Szynkę, łopatkę i karkówkę wkładamy do jednego naczynia i mieszamy energicznie przez około 20 minut dolewając stopniowo wodę.
Mięso po wymieszaniu powinno być kleiste i zwarte.
Następnie dodajemy przyprawy, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i boczek i jeszcze raz całość dokładanie mieszamy, aż składniki się połączą.
Mięso możemy odstawić na chwilę, aby się przegryzło.
W tym czasie płuczemy jelita i namaczamy je w letniej wodzie przez około 20 minut.
Następnie nakładamy jelita na nadziewarkę. Zawiązujemy koniec na supeł lub sznurkiem konopnym i nadziewamy, uważając aby jelito nie pękło.
Tak przygotowaną kiełbasę możemy zamrozić.
Z tej ilości składników otrzymałem około 50 szt. kiełbas (długość około 15 cm).
Przed podaniem kiełbasę należy sparzyć przez około 20 minut w wodzie.
Smacznego!
Wpis bierze udział w akcji:
Tabbouleh to tradycyjna arabska sałatka, gdzie głównym składnikiem jest oczywiście kasza, pietruszka i mięta. Oryginalny przepis opiera się na kaszy bulgur. Niestety, nie znalazłem jej w żadnym sklepie, w związku z tym zdecydowałem się wykorzystać popularną ostatnio kaszę jaglaną.
Sałatka jest wyjątkowo dobra, pełna smaków i orzeźwiająca. Świetnie nadaje się na każdą porę dnia. Polecam!
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (przed ugotowaniem)
- 2 pomidory
- 1/2 długiego ogórka
- 2 pęczki pietruszki
- 1 pęczek mięty
- 1/2 czerwonej cebuli
- sok z 1/2 cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 główka czosnku
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą i odstawiamy aby ociekła i wystygła.
Kaszę przekładamy do miski.
Warzywa myjemy.
Pomidory i ogórka kroimy w kostkę a następnie dodajemy do kaszy.
Pietruszkę i miętę siekamy i dodajemy do kaszy.
Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do kaszy.
Do miski z kaszą wyciskamy sok z cytryny, dodajemy oliwę z oliwek, wyciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Smacznego!
Wpis bierze udział w akcjach:
Przepis na tego śledzia miałem w głowie już od dawna. Niedawno trafiła się okazja. Przypadkiem w sklepie kupiłem tuszki śledziowe i mogłem zrealizować swój pomysł.
Potrawa jest wyjątkowo dobra, a najlepszym dodatkiem do niej są domowej roboty frytki.
Polecam każdemu, kto chciałby uwolnić się od wszechobecnego łososia :)
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki ciemnego piwa
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli
- soku z 1/2 cytryny
- szczypta pieprzu
- 6 tuszek śledzia
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Tuszki myjemy, obcinamy płetwy i osuszamy, a następnie nacieramy solą.
Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy piwo, wbijamy 2 jajka, dolewamy sok z cytryny, dosypujemy łyżeczkę soli i dodajemy szczyptę pieprzu.
Całość mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.
Do garnka wlewamy olej.
Olej w garnku powinien sięgać do połowy tuszki.
Rozgrzewamy olej.
Śledzie zanurzamy w cieście, tak żeby ciasto dobrze je pokryło.
Obtoczone tuszki wrzucamy na rozgrzany olej.
Smażymy z obu stron po około 3 minuty.
Po usmażeniu odkładamy na chwilę na papierowy ręcznik, a następnie podajemy na talerz.
Smacznego!
Jak zwykle w weekend mamy ochotę na coś słodkiego, a jednocześnie coś innego niż zwykle. Tak też było i w ostatni weekend.
Na fali sukcesu drożdżowych zawijasów z cynamonem postanowiłem ponownie sięgnąć po sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe.
W ten oto sposób powstał doskonały placek drożdżowy z owocami i kruszonką, na który przepis możecie przeczytać poniżej.
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 100 gr cukru
- 3 jaja
- 75 g masła
- szczypta soli
- łyżeczka esencji waniliowej
- około 75 dag różnych owoców (maliny, jagody, truskawki, czerwona porzeczka itp.)
- 100 g mąki (kruszonka)
- 50 g masła (kruszonka)
- 50 gram cukru pudru (kruszonka)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy zaczyn drożdżowy.
Do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże.
Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, tj.: zaczyn, masło, sól, esencję waniliową, pozostały cukier i mąkę.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odklejało się od rąk.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem przez około 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je wyrabiamy przez około 3 minuty.
Kwadratową blachę o wymiarach 30x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Z ciasta formujemy kwadrat i układamy równomiernie na blasze.
Odstawiamy do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
W tym czasie możemy przygotować kruszonkę.
Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder i miękkie masło pokrojone w kostkę.
Całość rozcieramy w dłoniach, aż składniki dobrze się połączą.
Gdy ciasto wyrośnie układamy na nim równomiernie umyte i osuszone owoce, a następnie posypujemy całość kruszonką.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 minut.
Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do ostygnięcia w lekko otwartym piekarniku.
Smacznego!
Nareszcie za oknem mamy wiosnę! Wraz z jej nadejściem zazwyczaj zaczynam zmieniać moje przyzwyczajenia żywieniowe. Zaczynam jeść więcej warzyw, owoców i lekkich przekąsek.
Jednym z takich lekkich dań jest sałata z rukolą i mandarynką z dressingiem z migdałów.
Polecam każdemu zarówno jako dodatek do dań jak i samodzielne danie.
Składniki:
- 1 główka sałaty masłowej
- 100 gram rukoli
- 2 mandarynki
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka mielonych migdałów
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta soli
- 1 ząbek czosnku
- szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Sałatę i rukolę myjemy i osuszamy.
Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy łyżkę miodu, mielone migdały, sok z cytryny. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
Sałatę rwiemy na kawałki i razem z rukolą mieszamy w misce.
Mandarynki obieramy ze skóry, dzielimy na cząstki, a następnie każdą z cząstek obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki.
Dodajemy do sałaty i rukoli i mieszamy.
Przed podaniem polewamy dressingiem.
Smacznego!
Wpis bierze udział w akcjach:
Przepyszne tymiankowo pietruszkowe pesto. Doskonale smakuje jako składnik dań, jak i np. dodatek do kanapek.
Składniki:
- 1 pęczek tymianku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oliwy
Sposób przygotowania:
Tymianek i pietruszkę myjemy, osuszamy i siekamy.
Do naczynia, w którym będziemy miksować wsypujemy posiekany tymianek i pietruszkę.
Dodajemy orzeszki pinii, starty parmezan i ząbek czosnku.
Dolewając stopniowo oliwy miksujemy pesto na gładką masę.
Po zmiksowaniu możemy dodać szczyptę soli, jeśli pesto będzie za mało słone.
Wpis bierze udział w akcji: