poniedziałek, 24 marca 2014

Tymiankowo pietruszkowe spaghetti z kaczką i karmelizowanymi burakami

Na świecie jest tyle potraw kuchni tradycyjnej do wypróbowania, że do tej pory nie sięgałem w ogóle do kuchni fusion.
Jednak konkurs producenta makaronu Omnomnom przekonał mnie, że czasami warto eksperymentować i poszukiwać smaków tam, gdzie jeszcze tego nie robiliśmy.
To moje autorskie danie jest moim pierwszym takim eksperymentem i uważam, że jest naprawdę udane. Smaki w tym daniu świetnie się łączą i jedna porcja to za mało :)



Składniki:
- 1 pęczek tymianku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oliwy
- porcja makaronu spaghetti dla 2 osób
- 1 średni burak
- 1 pierś z kaczki
- 3 łyżki cukru
- cynamon
- sól
- 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:
Na początku musimy upiec buraka. Myjemy go i owijamy folią aluminiową.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy buraka.
Pieczemy około 1,5 h.
Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie przygotujemy pesto. Do naczynia, w którym będziemy miksować wsypujemy pokrojony tymianek i pietruszkę.
Dodajemy orzeszki pinii, starty parmezan i ząbek czosnku.
Dolewając stopniowo oliwy miksujemy pesto na gładką masę. 
Po zmiksowaniu możemy dodać szczyptę soli, jeśli pesto będzie za mało słone.
Teraz możemy ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
W czasie jak makaron się gotuje smażymy pierś kaczki.
Najpierw pierś musimy umyć. 
Następnie osuszamy ją i nacinamy tłuszcz.
Nacieramy ją solą, pieprzem i cynamonem.
Pierś smażymy na rozgrzanej patelni najpierw od strony skóry przez około 8 minut, a następnie przekręcamy i smażymy jeszcze około 5 minut z drugiej strony. Taki czas smażenia powinien nam dać wysmażoną pierś (wielkość około 250 gram).
Odstawiamy pierś na 10 minut, aby odpoczęła.
Po ugotowaniu odcedzamy makaron i mieszamy z pesto.
Buraka obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelnie dodajemy 2 łyżki wody i 3 łyżki cukru. Mieszamy, a następnie podgrzewamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż płyn zacznie gęstnieć. 
Na patelnie z cukrem wrzucamy pokrojone w kostkę buraki i smażymy cały czas mieszając przez około 3 minuty.
Na drugą patelnię wrzucamy nasz makaron wymieszany z pesto i smażymy przez około 3 minuty cały czas mieszając.
Pierś z kaczki kroimy w kawałki.
Po usmażeniu, przekładamy makaron i buraki na talerze, a następnie dodajemy kaczkę. 
Smacznego!








Wpis bierze udział w akcji:

Fusion  w kolorach #omnomnom

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz