czwartek, 13 marca 2014

Podwójnie czekoladowe naleśniki z mascarpone i truskawkami

W zeszłym tygodniu był dzień naleśnika. Specjalnie na tę okazję, przygotowałem ten wpis. Okazało się jednak, że kompletnie zabrakło mi czasu i wpis publikuję dopiero teraz.
Tak czy inaczej warto, bo naleśniki wyszły pyszne i nie ma co czekać z ich przygotowaniem na następny dzień naleśnika.
W tym przepisie użyłem mrożonych truskawek. Ciężko teraz dostać świeże. Jeśli jednak będziecie robić te naleśniki ze świeżych truskawek, możecie z powodzeniem podać je surowe. Nie trzeba ich przesmażać.



Składniki:
- 100 gram mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki kakao naturalnego
- 100 g mascarpone Serka
- 0,5 kostki białej czekolady
- 200 gram truskawek
- dodatkowe 3 czubate łyżki cukru
- masło klarowane do naleśników i truskawek

Sposób przygotowania:
Na początek możemy przygotować masę z serka mascarpone. W tym celu rozpuszczamy w rondelku 1 łyżkę masła i na rozgrzane masło wrzucamy pokruszoną białą czekoladę.
Wyłączamy ogień pod rondelkiem.
Mieszamy całość, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem. 
Następnie dorzucamy serek mascarpone i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Masę wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Teraz możemy przygotować nasze truskawki.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła.
Na rozgrzane masło wsypujemy truskawki i dodajemy 3 czubate łyżki cukru.
Całość smażymy około 10-15 minut, aż sos się zredukuje. Musimy cały czas pilnować, żeby truskawki się nie rozpadły.
Po usmażeniu, truskawki odstawiamy na bok.
Teraz możemy przystąpić do smażenia naleśników.
Do miski wsypujemy po kolei 100 gram mąki, 2 jajka, 250 ml mleka, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki kakao naturalnego.
Całość miksujemy, aż składniki się połączą.
Ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie, tak aby swobodnie rozlewało się na patelni. Konsystencję ciasta możemy modyfikować dodając odrobinę mleka lub mąki.
Smażymy nasze naleśniki. Najlepiej smakują smażone na maśle.
Po usmażeniu naleśników smarujemy je naszą masą z serka mascarpone i polewamy usmażonymi truskawkami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz