piątek, 12 kwietnia 2013

Tagliatelle z szynką parmeńską

Po raz kolejny piszę: czasu ostatnio u mnie mało, dlatego też w mojej kuchni królują od niedawna szybkie dania. Cóż, zatem, jest szybszego od makaronu? Tym razem przepis na szybkie, ale doskonałe tagliatelle z szynką parmeńską. Polecam!



Składniki:
- Szklanka makaronu tagliatelle
- 100gr szynki parmeńskiej
- około 8 szt. pomidorków cherry
- 1 mała cukinia
- garść posiekanej zielonej pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- około 100gr parmezanu
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu(musi być aldente).
Szynkę kroimy w paski.
Pomidory możemy poprzekrawać na pół.
Cukinię kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy niewielką ilość oliwy na patelni.
Na początek smażymy szynkę. 
Gdy szynka zacznie się rumienić dodajemy pomidorki i cukinię.
Smażymy około 3 minut na dużym ogniu ciągle mieszając.
Następnie dodajemy ugotowany makaron, wsypujemy pietruszkę, wyciskamy czosnek, dodajemy parmezan i sól oraz pieprz.
Całość smażymy jeszcze przez około 2 minut ciągle mieszając. 
Smacznego!

Quiche z łososiem i pomidorami

Quiche, podobnie jak i wszelkiego rodzaju makarony to doskonałe danie na szybki obiad. Oczywiście, przez to, że musimy najpierw upiec kruche ciasto na spód, jest nieco bardziej czasochłonne, ale dla końcowego efektu warto poświęcić przygotowaniu tego dania kilka minut więcej.


Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 3/4 kostki zimnego masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 białko jaja do posmarowania ciasta

Składniki na nadzienie:
- 200gr sera cheddar
- 4 jaja
- 2 łyżki śmietany 18%
- szczypta papryki chilli(opcjonalnie)
- garść posiekanej natki pietruszki
- pół garści posiekanego szczypiorku
- około 10 szt. pomidorków koktajlowych
- około 6 szt. suszonych pomidorów
- sok z 1/4 cytryny
- ząbek czosnku
- 250gr łososia
- sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Wsypujemy do miski lub wysypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy do niej pokrojone w kawałki masło, żółtko, wodę i sól. Wszystko wyrabiamy na gładką masę.
Po wyrobieniu ciasta, rozwałkowujemy je(ciasto powinno mieć średnicę taką, aby móc je również ułożyć na ściankach blachy)  i układamy na blasze. 
Odkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.
Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i wsypujemy do miski.
Wbijamy 4 jaja.
Łososia kroimy w grubą kostkę.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, pomidory suszone na połówki, lub ćwiartki.
Do miski dodajemy kolejno śmietanę, łososia, pomidory(koktajlowe i suszone), pietruszkę, szczypior, sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek.
na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie chilli. 
Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do naszego ostygniętego ciasta.
Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. 
Quiche wyjmujemy, kiedy zacznie się rumienić.





środa, 10 kwietnia 2013

Risotto z chorizo, rozmarynem i zapiekanymi pomidorkami koktajlowymi

Witam ponownie po długiej przerwie. Tym razem chciałem Wam przedstawić przepis na risotto, który to przepis zapożyczyłem od Jamiego Olivera. Dość długo zbierałem się do przygotowania tego dania. Ryż do risotto leżał i czekał na swoją kolej prawie 2 miesiące, jednak w końcu się przemogłem i zrobiłem z niego użytek.
Na prawdę warto poświęcić swój czas na przygotowanie tego dania, mimo, iż jest dość pracochłonne.



Składniki: 
- ok. 200gr kiełbasy chorizo
- 1 nieduża pierś z kurczaka
- opakowanie ryżu do risotto(około 400gr)
- 1 kieliszek białego, wytrawnego wina
- oliwa z oliwek
- 1 nieduża cukinia
- około 100gr tartego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- garść świeżego rozmarynu
- 0,5 opakowania pomidorków koktajlowych
- ocet balsamiczny
- 1l wywaru z kurczaka
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- masło

Sposób przygotowania:
Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Wykładamy pomidorki do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą z oliwek, octem balsamicznym, posypujemy solą i pieprzem, a na wierzch rozkładamy rozmaryn.
Podpiekamy pomidorki przez około 20 minut.
Myjemy pierś kurczaka i kroimy na drobne kawałki. Kroimy cebulę w kostkę i czosnek w plasterki. Kroimy również chorizo w kostkę.
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Wrzucamy kurczaka, chorizo, cebulę i czosnek na patelnię i podsmażamy przez kilka minut, aż kurczak zacznie się rumienić.
Na patelnię wsypujemy stopniowo ryż do risotto i obsmażamy kilka minut. Następnie wlewamy wino i pozwalamy mu wyparować.
Następnie stopniowo wlewamy wywar z kurczaka i gotujemy risotto przez około 20 minut, dopóki ryż nie zmięknie.
Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię.
Gdy ryż będzie już miękki dodajemy podpieczone pomidorki razem z ich sokami, dodajemy łyżkę masła i parmezan i mieszamy całość.
Odstawiamy risotto z ognia i pozwalamy mu odstać przez około 5 minut.
Po tym czasie risotto jest gotowe do podania. Smacznego!

Follow my blog with Bloglovin