środa, 26 marca 2014

Zawijasy drożdżowe z cynamonem

Dziś na blogu przepis na przepyszne zawijańce drożdżowe z cynamonem. Idealnie nadają się na popołudniową przekąskę do kawy!



Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 100 gr cukru
- 3 jaja
- 75 g masła
- szczypta soli
- cynamon
- łyżeczka esencji waniliowej

Sposób przygotowania:
Najpierw przygotowujemy zaczyn drożdżowy.
Do mleka o temperaturze pokojowej dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i pokruszone drożdże. 
Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka zostawiamy na później do posmarowania bułeczek.
Żółtka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy do nich pozostałe składniki, tj.: zaczyn, masło, sól, esencję waniliową, pozostały cukier i mąkę.
Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie, lśniące i będzie odklejało się od rąk.
Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem przez około 30 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je wyrabiamy przez około 3 minuty.
Po wyrobieniu dzielimy ciasto na 3 równe części.
Każdą z części rozwałkowujemy na placek grubości około 5 mm.
Po rozwałkowaniu kroimy na paski szerokości około 2 cm.
Każdy z pasków smarujemy białkiem i posypujemy obficie cynamonem.
Następnie zwijamy każdy z pasków i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Każdą z babeczek smarujemy z wierzchu białkiem i obsypujemy cukrem.
Możemy zostawić je jeszcze na około 15 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż nasze zawijańce się zarumienią.
Po upieczeniu zostawiamy je w piekarniku do ostygnięcia.
Z tej porcji wychodzi około 30-35 szt. Zawijańców.
Smacznego!




poniedziałek, 24 marca 2014

Tymiankowo pietruszkowe spaghetti z kaczką i karmelizowanymi burakami

Na świecie jest tyle potraw kuchni tradycyjnej do wypróbowania, że do tej pory nie sięgałem w ogóle do kuchni fusion.
Jednak konkurs producenta makaronu Omnomnom przekonał mnie, że czasami warto eksperymentować i poszukiwać smaków tam, gdzie jeszcze tego nie robiliśmy.
To moje autorskie danie jest moim pierwszym takim eksperymentem i uważam, że jest naprawdę udane. Smaki w tym daniu świetnie się łączą i jedna porcja to za mało :)



Składniki:
- 1 pęczek tymianku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka orzeszków pinii
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml oliwy
- porcja makaronu spaghetti dla 2 osób
- 1 średni burak
- 1 pierś z kaczki
- 3 łyżki cukru
- cynamon
- sól
- 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:
Na początku musimy upiec buraka. Myjemy go i owijamy folią aluminiową.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy buraka.
Pieczemy około 1,5 h.
Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie przygotujemy pesto. Do naczynia, w którym będziemy miksować wsypujemy pokrojony tymianek i pietruszkę.
Dodajemy orzeszki pinii, starty parmezan i ząbek czosnku.
Dolewając stopniowo oliwy miksujemy pesto na gładką masę. 
Po zmiksowaniu możemy dodać szczyptę soli, jeśli pesto będzie za mało słone.
Teraz możemy ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
W czasie jak makaron się gotuje smażymy pierś kaczki.
Najpierw pierś musimy umyć. 
Następnie osuszamy ją i nacinamy tłuszcz.
Nacieramy ją solą, pieprzem i cynamonem.
Pierś smażymy na rozgrzanej patelni najpierw od strony skóry przez około 8 minut, a następnie przekręcamy i smażymy jeszcze około 5 minut z drugiej strony. Taki czas smażenia powinien nam dać wysmażoną pierś (wielkość około 250 gram).
Odstawiamy pierś na 10 minut, aby odpoczęła.
Po ugotowaniu odcedzamy makaron i mieszamy z pesto.
Buraka obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelnie dodajemy 2 łyżki wody i 3 łyżki cukru. Mieszamy, a następnie podgrzewamy i trzymamy na ogniu do momentu, aż płyn zacznie gęstnieć. 
Na patelnie z cukrem wrzucamy pokrojone w kostkę buraki i smażymy cały czas mieszając przez około 3 minuty.
Na drugą patelnię wrzucamy nasz makaron wymieszany z pesto i smażymy przez około 3 minuty cały czas mieszając.
Pierś z kaczki kroimy w kawałki.
Po usmażeniu, przekładamy makaron i buraki na talerze, a następnie dodajemy kaczkę. 
Smacznego!








Wpis bierze udział w akcji:

Fusion  w kolorach #omnomnom

poniedziałek, 17 marca 2014

Mocno jabłkowa owsianka z cynamonem i gorzką czekoladą

Zazwyczaj moje śniadanie składa się z... jogurtu naturalnego. Tak, wiem, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, ale jogurt, to jedyne do czego jestem w stanie zmusić się po przebudzeniu.
Dlatego też wymyślenie przepisu na śniadanie, które będzie zawierało w sobie szklankę soku było dla mnie małym wyzwaniem. Dodatkowo nie chciałem, żeby było to banalne śniadanie ze szklanką soku w tle. 
W ten sposób powstał ten przepis. Mam nadzieje, że posmakuje Wam taki rodzaj owsianki, bo mi osobiście smakuje on bardzo i chyba na jakiś czas zrezygnuję z jogurtu na śniadanie! 



Składniki:
- 1 szklanka soku jabłkowego 100% Tymbark
- 3/4 szklanki płatków owsianych górskich
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 1 garść jabłek suszonych
- 4 kawałki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Wieczorem musimy przygotować płatki owsiane. 
W tym celu do miski wsypujemy płatki, dodajemy cynamon i zalewamy szklanką soku jabłkowego.
Przykrywamy całość i wstawiamy na noc do lodówki. Całość powinna stać w lodówce około 10 h.
Rano wyciągamy naszą owsiankę z lodówki.
Kruszymy czekoladę i dodajemy do owsianki.
Mieszamy dość intensywnie przez minutę, aż owsianka zmętnieje.
Teraz owsiankę możemy przełożyć do czystej miseczki, lub do słoiczka, jeśli chcemy zabrać owsiankę np. do pracy.
Z wierzchu posypujemy owsiankę pokruszonymi suszonymi jabłkami i podajemy.
Smacznego!







Śniadanie TYMBARK

czwartek, 13 marca 2014

Podwójnie czekoladowe naleśniki z mascarpone i truskawkami

W zeszłym tygodniu był dzień naleśnika. Specjalnie na tę okazję, przygotowałem ten wpis. Okazało się jednak, że kompletnie zabrakło mi czasu i wpis publikuję dopiero teraz.
Tak czy inaczej warto, bo naleśniki wyszły pyszne i nie ma co czekać z ich przygotowaniem na następny dzień naleśnika.
W tym przepisie użyłem mrożonych truskawek. Ciężko teraz dostać świeże. Jeśli jednak będziecie robić te naleśniki ze świeżych truskawek, możecie z powodzeniem podać je surowe. Nie trzeba ich przesmażać.



Składniki:
- 100 gram mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki kakao naturalnego
- 100 g mascarpone Serka
- 0,5 kostki białej czekolady
- 200 gram truskawek
- dodatkowe 3 czubate łyżki cukru
- masło klarowane do naleśników i truskawek

Sposób przygotowania:
Na początek możemy przygotować masę z serka mascarpone. W tym celu rozpuszczamy w rondelku 1 łyżkę masła i na rozgrzane masło wrzucamy pokruszoną białą czekoladę.
Wyłączamy ogień pod rondelkiem.
Mieszamy całość, aż czekolada się rozpuści i połączy z masłem. 
Następnie dorzucamy serek mascarpone i znów mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Masę wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Teraz możemy przygotować nasze truskawki.
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła.
Na rozgrzane masło wsypujemy truskawki i dodajemy 3 czubate łyżki cukru.
Całość smażymy około 10-15 minut, aż sos się zredukuje. Musimy cały czas pilnować, żeby truskawki się nie rozpadły.
Po usmażeniu, truskawki odstawiamy na bok.
Teraz możemy przystąpić do smażenia naleśników.
Do miski wsypujemy po kolei 100 gram mąki, 2 jajka, 250 ml mleka, szczyptę soli, 1 łyżkę cukru i 3 łyżki kakao naturalnego.
Całość miksujemy, aż składniki się połączą.
Ciasto na naleśniki powinno być dość rzadkie, tak aby swobodnie rozlewało się na patelni. Konsystencję ciasta możemy modyfikować dodając odrobinę mleka lub mąki.
Smażymy nasze naleśniki. Najlepiej smakują smażone na maśle.
Po usmażeniu naleśników smarujemy je naszą masą z serka mascarpone i polewamy usmażonymi truskawkami.
Smacznego!

czwartek, 6 marca 2014

Oliwkowa pasta kanapkowa

W ostatni weekend rano padło nieśmiertelne pytanie: "Co dziś jemy?". Lodówka była prawie pusta, ponieważ szykowaliśmy się do wyjazdu, ale choroba dzieci zmusiła nas do pozostania w domu. 
Do ostatniej chwili liczyliśmy, że jednak uda się wyjechać, więc nie robiliśmy zakupów.
Jednak, jak zwykle okazało się, że potrzeba jest matką wynalazków i z kilku składników, które udało nam się znaleźć w naszych zapasach zrobiliśmy przepyszne pasty kanapkowe.
Przepis na jedną z nich możecie zobaczyć poniżej, natomiast przepis na drugą jest tu: szynkowa pasta kanapkowa.



Składniki:
- 10-15 sztuk oliwek zielonych
- 200 gr twarogu

Sposób przygotowania:
Oliwki przekładamy do pojemnika, w którym będziemy przygotowywać pastę.
Miksujemy oliwki.
Następnie dokładamy pokruszony twaróg.
Wszystko razem miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pastę możemy przyprawić odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego!




Wpis bierze udział w akcji:

Co do kanapki? Domowy Wyrób

Szynkowa pasta kanapkowa

Przepyszna pasta kanapkowa. Doskonała na każdą okazję.


Składniki:
- około 50 gram szynki konserwowej
- 200 g twarogu

Sposób przygotowania:
Szynkę kroimy w kawałki i przekładamy do pojemnika, w którym będziemy przygotowywać pastę.
Miksujemy szynkę.
Następnie dokładamy pokruszony twaróg.
Wszystko razem miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pastę możemy przyprawić odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu.
Smacznego.





Wpis bierze udział w akcji: 

Co do kanapki? Domowy Wyrób

środa, 5 marca 2014

Makaron z gorgonzolą, flambirowanymi gruszkami i prażonymi orzechami

Przepyszne danie z makaronem domowym. Proste i szybkie, a jednocześnie wykwintne.



Składniki:
- porcja makaronu dla 2 osób z przepisu na domowy makaron
- 2 nieduże gruszki
- 100 gr sera gorgonzola(lub inny ser pleśniowy typu gorgonzola)
- garść pokruszonych orzechów włoskich
- łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku
- 50 ml spirytusu lub brandy

Sposób przygotowania:
Na początku przygotowujemy makaron.
Następnie myjemy, obieramy i kroimy gruszki na kawałki około 1x1 cm.
Ser gorgonzola również kroimy w kostkę.
Orzechy włoskie lekko kruszymy i prażymy chwilę na rozgrzanej patelni.
Na drugiej patelni rozgrzewamy masło. Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone gruszki, dosypujemy łyżeczkę cukru i smażymy około 3 minuty cały czas mieszając.
Gdy gruszki będę podsmażone wlewamy na patelnie spirytus lub brandy i natychmiast podpalamy.
Gdy ogień zgaśnie na patelnię wrzucamy ugotowany makaron i dodajemy szczyptę soli.
Smażymy mieszając przez około 1 minutę, a następnie dodajemy gorgonzolę.
Smażymy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając. Gdy ser się rozpuści nakładamy nasz makaron na talerze.
Makaron posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i uprażonymi orzechami.
Smacznego!

Domowy makaron spaghetti

W ostatni weekend nabrałem wielkiej ochoty na danie z makaronem. W efekcie powstał przepyszny makaron z flambirowanymi gruszkami, gorgonzolą i orzechami włoskimi. Jednak, aby uczynić to danie jeszcze bardziej wyjątkowym, makaron zrobiłem własnoręcznie. 
Poniżej dzielę się Wami tym prostym przepisem.



Składniki:
-  200 gr mąki (około 1 i 1/4 szklanki)
- 2 jajka
- 1 płaska łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę.
Dodajemy sól i wbijamy 2 jajka.
Wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i będzie odchodziło od rąk.
Następnie musimy rozwałkować ciasto na grubość około 1mm.
Gdy ciasto będzie rozwałkowane, obsypujemy je obficie mąką z obu stron i zwijamy w rulon.
Po zwinięciu odcinamy ostrym nożem kawałki grubości około 1mm.
Zagotowujemy 1,5 l osolonej wody.
Wrzucamy nasz makaron na wrzącą wodę i gotujemy około 3 minut.
Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy zimną woda.
Smacznego!





Wpis bierze udział w akcji:

Domowy Wyrób